Mateusz Piskorski: Życie za kratami. Poniżające średniowiecze

Już niedługo miną dwa lata od momentu, kiedy polski polityk i politolog, lider partii „Zmiana” Mateusz Piskorski trafił do aresztu bez przedstawienia oficjalnych oskarżeń. Sąd stale przedłuża mu okres przebywania w areszcie.

Redakcja Sputnik Polska publikuje fragmenty kilku osobistych listów Mateusza Piskorskiego, które napisał w warszawskim areszcie do rodziny w Moskwie. 

„Życie jest u Was i to jest interesujące. Tu jest śmierć i gnicie. Jest — i to pozytyw —zrozumienie, w jak wielu sprawach Ty miałaś rację. To dotyczy i spraw prywatnych i polityki, Twoich prognoz.

W aresztach w Polsce nie leczą zębów, tylko od razu, jeśli boli, proponują usuwać. W rezultacie wielu ludzi, którzy dłużej tu siedzą, pozostaje całkiem bez zębów. Problem jest jeszcze większy, bo do jedzenia przy gotowaniu dodają tu sodę, a od tego — jak wiesz — zęby jeszcze bardzej się psują. Stomatolodzy tutaj to często emeryci, którzy sobie tylko dorabiają. Słabo widzą, trzęsą im się ręce. Tak więc lepiej wcale do nich nie chodzić, jeśli nie ma takiej konieczności. Tutaj nie mają nawet normalnych instrumentów.

Podobnie jest z innymi lekarzami — na specjalistę trzeba czekać wiele miesięcy. A jak kogoś coś boli, niezależnie od tego, co to jest, dają wszystkim paracetamol.

Mnie już od dawna boli kręgosłup. Zrobili mi prześwietlenie RTG i wyszło, że mam zmiany zwyrodnieniowe. Często od tego budzę się w nocy. Paracetamol na to nie pomaga.

Prosiłem o jakieś ustrojstwa do rehabilitacji, ale mi nie dali, także może być tylko gorzej.

Prokuratura odmówiła też konsultacji medycznej poza aresztem.

Słyszałem o kilku osobach, które umarły, bo nie okazano im w porę pomocy. Wielu wychodzi stąd ze zrujnowanym zdrowiem.

Kręgosłup i plecy bolą mnie ostatnio jeszcze mocniej, bo odczuwam skutki napadu ABW, którego byłem ofiarą 25 kwietnia 2017.  Jednym słowem, tutaj lepiej nie chorować. Opieka medyczna jest jak w średniowieczu.

Wiele problemów bierze się z niezdrowego jedzenia.

O 7 rano dają śniadanie, ok. 13-obiad, a po 16-kolacje.

Na śniadanie i kolację zwykle podają takie niby-mięso, chyba robione z chemii i jakichś odpadów. Tylko raz tego spróbowałem, ale od tej pory nie byłem w stanie nawet znieść zapachu.

Kolega z celi kiedyś zalewał to ‘mięso’ gorącą wodą i wtedy było widać, ile w tym jest jakiejś chemii, obrzydliwe.

Do tego na śniadanie i kolację dają chleb (często nieświeży, a parę razy trafił się nawet taki zielony od pleśni).

Na obiady surówki z nieświeżych warzyw, stare ziemniaki, czasem kasze lub ryż.

Mięsa nie jem, jak pisałem, żadnego. Zupy też nie jadam, bo to zwykle sama woda, gotowana do tego na sodzie.

Jedzenie w święta niczym nie różni się od tego zwykłego.

Ostatnio dowiedziałem się, że cena wyżywienia na jednego człowieka to ok. 5 złotych, a na psy, które tu mają — po 7 złotych dziennie.

Jeśli ktoś chce tu się odżywiać i go na to stać, to może raz na 10 dni zamawiać produkty ze sklepu,  ale są one tu dużo droższe niż w normalnych sklepach,  a poza tym nie można kupić więcej niż 6 kg.

Ostatnio jem trochę więcej, bo przeszedłem na dietę bezmięsną, mam trochę serów, a zamiast mięsa — soję.

W areszcie w Mokotowie schudłem 14 kg.

Wiele słyszałem o więzieniach w różnych krajach Europy od ludzi, którzy tam siedzieli. Wygląda na to, że w Polsce warunki są najgorsze. Zresztą mnie to nie dziwi — tutaj wszystkie standardy są tylko na papierze, a papier wszystko przyjmie.

Podobno jedyne, co się od lat zmieniło w polskich aresztach, to podejście strażników. Kiedyś bili i obrażali. Teraz są w większości kulturalni. Zresztą ci ludzie też żyją w biedzie, bo ich wypłaty są śmiesznie niskie.

Nie chce Cię obciążać, zanudzać nieinteresującymi problemami miejsca, w którym się znalazłem. Dlatego o tym, co tu się dzieje, piszę Ci tylko czasami.

Zaczynam kolejne małe walki z systemem, wojny pewnie nie do wygrania, ale zawsze lepiej wojować niż się poddawać bez sprzeciwu.

Jak Ci pisałem, jakiś czas temu, po tym jak kilka osób się powiesiło, odebrali u wszystkich paski od spodni.

W rezultacie — ja sporo schudłem — człowiek chodzi ze spadającymi spodniami. Poniżające!

Nie rozumieją, że jak ktoś chce ze sobą skończyć, nie musi mieć paska.

Cały czas się wieszają, tylko na innych przedmiotach. Można też podciąć sobie żyły i się wykrwawić. Sposobów na samobójstwo jest tysiąc i kto chce, to zrobi. Paski odebrali naruszając prawo, bo kodeks gwarantuje, że można mieć własną odzież.

No i teraz piszę różne pisma w tej sprawie, a może podam ich też do sądu. W innych sprawach też.

Np. powinna być określona powierzchnia w metrach kwadratowych na człowieka — nikt tego nie przestrzega. Nie ma światła — oczy się psują, bo w oknach są tzw. blindy — za to powinni płacić rekompensaty.

Polskie władze planują też otworzyć obozy w praktyce przymusowej pracy fizycznej dla więźniów. W ogóle często myślę, że to wszystko nie ma sensu.

Mam ich dość.

Cały ten ich cyrk, który ze mną robią, nie ma znaczenia.

O moich poglądach,  ideach piszę za dużo — wiem, że je znasz, ale jest mi bardzo źle, że nie mogę tego wszystkiego pojąć, że ja naprawdę robiłem coś dla Polski, za co dziś jestem prześladowany, poniżany. Mam wewnętrzny protest.

Oni i tak będą robić, co chcą, niszczyć kogo chcą, minimum do czasu, kiedy czują, że za plecami mają Amerykanów.

Kupili niedawno dla władz luksusowe samoloty dalekiego zasięgu (Boeing), widocznie gdyby przyszło im uciekać za ocean…

Ja praktycznie  rozmów nie mam. Nie mam z kim.

Zamykam się w swoim świecie, w myślach.

Chciałbym, żeby wyszło mi tu nie być psychicznie,  żeby mentalnie żyć w innym świecie. Ale to bardzo trudne.

Tu jest cały czas hałas, dźwięki, zamieszanie, krzyki. Od tego wszystkiego boli głowa.

Od każdego dźwięku, od debilnych pytań i rozmów.

Trzeba stąd mentalnie emigrować — ja próbuje,  dzięki książkom, czasem dobre kino (rzadko)”.

Ciąg dalszy nastąpi.   

za:https://pl.sputniknews.com/polska/201802087294053-Mateusz-Piskorski-Zycie-za-kratami-ponizajce-sredniowiecze/

Reklamy

39 Komentarzy

Filed under Bez kategorii

39 responses to “Mateusz Piskorski: Życie za kratami. Poniżające średniowiecze

  1. ja

    Nie rozumiem wątku o sodzie , od której zęby jeszcze bardziej się psują.Dr. Jerzy Zięba -proponuje myć zęby sodą. Proszę o komentaż

    Polubienie

  2. Prof. Nieumywakin..prof.Ogułow to wg. p. – niestety

    Polubienie

  3. Pytek

    Można zanosić paczki? Gdzie on siedzi?

    Polubienie

  4. Darek Siwek

    Pan Mateusz ma problem z kręgosłupem (i później też z zębami i nie tylko),
    bo więźniowie, zakonnice, biurwy mają drastyczne niedobory wit.D, szczególnie teraz zimą- brak słońca:

    Polubienie

  5. Kuraś

    Przestańcie już opowiadać głupoty tylko tutaj sobie kupcie pastę .Wybrać bez fluoru .
    To są rosyjskie pasty świetnej jakości .Przy regularnym myciu i nie wpierdala… słodyczy i coca – coli będziecie mieć super ząbki .
    Oczywiście nie chodzić na wizyty do niektórej tępoty stomatologów którzy nie potrafią dobrze wyleczyć ząbka a skasują od was 4 stówki za leczenie.
    Kupować tu pasty i ząbki macie jak Irenka Dziedzic w swoich najlepszych latach tylko zdaje się ona miała piękną protezę i cudnie się śmiała .
    W końcu gwiazda stać ją było na cudne ząbki .
    Gdyby miała takie ząbki jak Szechter podczas picia wódki w Magdalence sławetny uśmiech bezzębny pani Dziedzic miałaby obciach w TV.
    Podobnie Schetyna zrobił sobie ząbki za które zapłacił 60 tysięcy i teraz wyszczerza zęby przed kamerkami jak niegdyś Irena ale cóż ich stać .
    http://kalina-sklep.pl/
    Tu inny rosyjski sklep z artykułami spożywczymi zdrowymi .Samo zdrowie .Nie to gówno co nasz dyskonty .
    http://matrioszka.waw.pl/sklep

    Polubienie

    • nana

      konserwy/wyroby mięsne oferowane przez sklep matrioszka konserwowane są azotynem sodu
      za wikipedią:
      Azotyn sodu stosuje się przy tworzeniu organicznych pochodnych kwasu azotawego, barwników oraz jako dodatek do żywności służący do peklowania mięsa. Przeciwdziała on namnażaniu się bakterii oraz utrwala czerwono-różową barwę mięsa. Charakterystyczna barwa peklowanego mięsa spowodowana jest tworzeniem w konserwowanym produkcie rodnika NO:

      NaNO2 → HNO2 → NO

      Reaguje on z mioglobiną, tworząc związki o różowej i czerwonej barwie:

      mioglobina + NO → nitrozylomioglobina (czerwona) + temperatura → nitrozylomiochromogen (różowy)

      W przypadku użycia nadmiaru tego konserwantu, podczas obróbki (zwłaszcza gotowania) tak przygotowanego mięsa, azotyny mogą reagować z produktami rozkładu aminokwasów z utworzeniem nitrozoamin o właściwościach rakotwórczych
      Azotyn sodu w połączeniu z innymi związkami chemicznymi w warunkach panujących w żołądku może tworzyć nitrozoaminy. Dzienne spożycie nie powinno przekroczyć 0,06 mg na kg masy ciała, niemowlętom do 6 miesiąca życia nie powinien być podawany w ogóle. Przekroczenie tej dawki może spowodować hiperaktywność i inne efekty uboczne[potrzebny przypis].

      Azotyny i azotany przyjmowane drogą pokarmową (wśród których znajduje się azotyn sodu) zostały sklasyfikowane przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem jako prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka (grupa 2A) ze względu na ograniczone dowody rakotwórczości u ludzi oraz ograniczone dowody rakotwórczości u zwierząt (przy wystarczających dowodach na rakotwórczość azotynów w połączeniu z aminami lub amidami)

      u wielu ludzi powoduje ten azotyn silne zwężenie naczyń krwionośnych, szczególnie w mózgu i tym samym silne, gwałtowne bóle głowy mylnie uważane często za ataki migreny.
      Dobre mięso przetworzone ma kolor szarawy. Ekologiczne wędliny powinny więc też mieć kolor szarawy, albo lekko różowy po zastosowaniu zwykłego cukru powodującego różowy kolor mięsa.

      Rosjanie mają rzeczywiście doskonałe wyroby mięsne, ale tych nie kupują polscy dostawcy biorąc na nasz rynek te zapaskudzone chemicznymi śmieciami. Być może z powodu „unijnych dyrektyw”, ale po co oszukiwać polskiego konsumenta i wpędzać go w choroby, których mieć on nie musi?
      Rosyjskie jest dobre, ale nie to oferowane u nas w kraju. I ceny bardzo zawyżone. Jesteśmy i z tej strony oszukiwani, dlaczego?

      Polubienie

      • Kuraś

        Wysłałem twój wpis do tego sklepu co oni na to . Mam nadzieję że piszesz prawdę bo jak nie to możesz mieć z nimi poważne problemy włącznie ze sprawą sądową .
        Wiele rzeczy od nich kupowałem i mi smakowało włącznie z produktami ze sklepu Kalina które są oryginalnymi produktami z Rosji chociaż kiedyś w Polin próbowano je zdyskredytować .

        Polubienie

      • Kuraś

        jeżeli nie dostanę od nich wyjaśnień uznam że nana ma rację i nic od nich już nie kupię .

        Polubienie

      • nana

        http://matrioszka.waw.pl/index.php?opcode=WYBIERZ_STRONE&param1=115&param2=2

        TUSZONKA WOŁOWA 400 g
        SKŁAD:wołowina 70%,woda,cebula,sól,przyprawy,E250

        TUSZONKA WIEPRZOWA 400 g
        SKŁAD:wieprzowina 73%,woda,słonina wieprzowa,sól,cebula,liść laurowy,aroma,azotyn sodowy.

        Kuraś,
        zamiast mnie straszyć zastanów się, co z tobą, bo polecasz ludziom produkty z konserwantami, szkodzącymi zdrowiu.
        Uważasz, że ludzie wprowadzeni przez ciebie w błąd powinni założyć ci sprawę sądową?

        Polubienie

      • nana

        I dodam jeszcze, Kuraś, że od wielu, bardzo wielu lat szukam dobrych sklepów z rosyjską żywnością. Najładniej opakowane nie znaczy niestety najlepsze i to jest problem, bo Polacy chcą kupować towar w ładnych opakowaniach. No to musi być jak to zachodnie, także i w środku.
        Więc zarzut, że chciałabym dyskredytować sklepy handlujące rosyjskimi towarami jest bezpodstawny, bo jest akurat przeciwnie. Nie ma czego propagować i nie ma czego zachwalać wśród znajomych i to jest bardzo, bardzo smutne…

        Polubienie

      • Jedyna pewna żywność to ta, którą sobie sami wyprodukujecie.

        Polubienie

      • Kuraś

        Nana ty we wszystkim jesteś najlepsza masz największe ze wszystkim doświadczenie .Wiadomo . Druga rzecz .Wyobraż sobie że również wiele lat robię zakupy w sklepach rosyjskich a nawet bywałem w Rosji .
        Przedstaw jeszcze zarzuty Kalinie .Masz jakieś ?
        Nie straszyłem cię .Po prostu czekam jak się do tego ustosunkuje sklep który ma świetne opinie w internecie .Sam dysponuje głosami ludzi w liczbie trzysta osób i więcej polskich klientów którzy są zadowoleni z jakości towarów .
        Poczekajmy co firma na twoją opinie bo sam jestem klientem tego sklepu .Jeżeli się nie odezwą przyznam tobie rację .Na razie cisza może dlatego że weekend .

        Polubienie

      • Swoją drogą, jak ktoś myśli, że kupi lepsze u domorosłego masaża wioskowego, to też się myli. To są nie wiele lepsze kombinatory. Też dodają konserwanty(plus stare mięso z krowy) dużo mniej, ale jednak. Inaczej by na tym nie zarobili, a niektórzy z tego żyją. Więc jedynie zostaje samodzielnie się z tym paprać, albo rezygnacja z wędlin.

        Polubienie

      • Metro

        Nie twierdzę że to jest ideał, ale pasta jest:

        Polubienie

    • Darek Siwek

      Kupowanie past do zębów to podatek od głupoty
      http://biotalerz.pl/1007-2/

      Polubienie

    • Darek Siwek

      Przy regularnym myciu i nie wpierdala… słodyczy i coca – coli będziecie mieć super ząbki .”

      Zęby nie psują się od braku częstego mycia, to jest absurd.
      Cukier jest tragiczny, fakt, wtedy płukanie solą z sodą pomaga.
      Rekiny nie mają próchnicy 😉
      To są braki podstawowych minerałów, jak bor, krzem, magnez – wypłukuje chlorowana woda, oraz braku witD, K2 i innych:
      https://www.westonaprice.org/health-topics/abcs-of-nutrition/on-the-trail-of-the-elusive-x-factor-a-sixty-two-year-old-mystery-finally-solved/#article

      Dentyści nie leczą zębów, zębów nie można wyleczyć a załatać.

      Polubienie

    • Darek Siwek

      mądry amerykański dentysta:

      Polubienie

  6. Pimpuś

    Gotowane potrawy na sodzie mają bardzo wysokie ph ! i żołądek ma wtedy ogromne problemy ze strawieniem takiego posiłku. Żołądek nie trawi pokarmu następnie pokarm idzie do dwunastnicy, jelita cienkiego i jelita grubego gdzie zamiast być przetwarzany przez nasze bakterie GNIJE !!! i powoduje podstawę do szeregu chorób jelitowo żołądkowych. A to jest początek podupadania takich ludzi na zdrowiu !!!! Wyjątkowo skurwysyński sposób eksterminacji ludzi w białych rękawiczkach !!!

    Polubione przez 1 osoba

    • stycznik400v

      Wiadomo, że jak żołądek nie jest odpowiednio do kwaszony to jego pH jest wyższe od przyjętego jako odpowiednie 2,5. W momencie rozcieńczonego kwasu solnego, żołądek nie trawi białek co w dalszej konsekwencji oznacza przemieszczanie się pokarmu do dwunastnicy a następnie do jelita cienkiego, gdzie zachodzą procesy gnilne. Niestrawione białko poprzez jelito cienkie trafia do krwioobiegu – układ odpornościowy rozpoznaje to białko i klasyfikuje go jako intruza. W całym organizmie dochodzi do stanów zapalnych czyli do powstawania różnego typu uczuleń. Z tego wniosek taki, że żołądek musi być dokwaszony wówczas białka zostaną w odpowiedni sposób strawione. Kwasy żołądkowe to pierwsza linia obrony, gdzie odporność wynosi najwięcej bo 65%.
      Także picie octu jabłkowego dokwasza żołądek i poprawia trawienie białek.

      Polubienie

  7. nana

    DAJĘ TO SAMO JESZCZE RAZ ALE BEZ HIPERŁĄCZY

    lećmy dalej, Kuraś,

    1 złoty to 17 rubli.

    https://fx-rate.net/RUB/PLN/

    KIEŁBASA WOŁOWA WĘDZONA NA SUROWO

    200 g
    NOWOŚĆ !!!
    Cena 29,00 zł

    http://matrioszka.waw.pl/mieso,wedliny,slonina

    szynka w Rosji
    450 rubli +/- = 26.55zł

    http://www.cenynaswiecie.pl/ceny-w-rosji,169/

    No to sobie policz:

    Jeżeli za 200g kiełbasy wołowej musisz zapłacić 29zł, to za jeden kilogram tej kiełbasy zapłaciłbyś 29×5 (na jeden kilogram wchodzi 5x 200g) około 145 złotych.
    Jeżeli dobrze liczę. Sprawdź.

    I teraz, jeżeli 1 złoty to 17 rubli, więc 145 złotych razy 17 da nam cenę w rublach, czy jak myślisz?

    No więc
    145×17= 2465.

    Tyle mi wychodzi.

    Ale jeżeli szynka za 1kg kosztuje w Rosji 450 rubli, no to jak myślisz, jakie jest przebicie i jaki zysk na tej kiełbasie sprzedawanej w Polsce 200g za 29zł?

    O co i dlaczego masz do mnie pretensje? Przecież ja nie działam na twoją szkodę, a przeciwnie. Rozjaśniam ci tu, gdzie masz ciemno. Wdzięczny być mi nie musisz, bo na co mi to. Wystarczy, że zaczniesz posługiwać się własnym rozumem.

    PS
    Być może nie jestem najmocniejsza z matematyki, ale po mojemu tak to wygląda. Jeżeli się w czymś pomyliłam, przepraszam i proszę kogoś, by mnie skorygował.

    Polubienie

  8. nana

    coś mi psuje kompa i nie wiem, czy przeszło, dam po kawałku żeby był tylko jeden link

    lećmy dalej, Kuraś,

    1 złoty to 17 rubli.

    https://fx-rate.net/RUB/PLN/

    Polubienie

    • nana

      KIEŁBASA WOŁOWA WĘDZONA NA SUROWO

      200 g
      NOWOŚĆ !!!
      Cena 29,00 zł

      http://matrioszka.waw.pl/mieso,wedliny,slonina

      Polubienie

      • nana

        szynka w Rosji
        450 rubli +/- = 26.55zł

        http://www.cenynaswiecie.pl/ceny-w-rosji,169/

        No to sobie policz:

        Jeżeli za 200g kiełbasy wołowej musisz zapłacić 29zł, to za jeden kilogram tej kiełbasy zapłaciłbyś 29×5 (na jeden kilogram wchodzi 5x 200g) około 145 złotych.
        Jeżeli dobrze liczę. Sprawdź.

        I teraz, jeżeli 1 złoty to 17 rubli, więc 145 złotych razy 17 da nam cenę w rublach, czy jak myślisz?

        No więc
        145×17= 2465.

        Tyle mi wychodzi.

        Ale jeżeli szynka za 1kg kosztuje w Rosji 450 rubli, no to jak myślisz, jakie jest przebicie i jaki zysk na tej kiełbasie sprzedawanej w Polsce 200g za 29zł?

        O co i dlaczego masz do mnie pretensje? Przecież ja nie działam na twoją szkodę, a przeciwnie. Rozjaśniam ci tu, gdzie masz ciemno. Wdzięczny być mi nie musisz, bo na co mi to. Wystarczy, że zaczniesz posługiwać się własnym rozumem.

        PS
        Być może nie jestem najmocniejsza z matematyki, ale po mojemu tak to wygląda. Jeżeli się w czymś pomyliłam, przepraszam i proszę kogoś, by mnie skorygował.

        Polubienie

      • Kuraś

        Nana poczekajmy na odpowiedz sklepu jak w ogóle będzie . Dajmy im szansę .Zobaczymy co napiszą .
        Po drugie .
        Szanowni państwo chcecie mieć zdrowe jelita czytać książkę Tombaka ” Droga do zdrowia ” .cały rozdział jest poświęcony jak się odżywiać aby mieć zdrowe jelita .Co jadać jak łączyć produkty itp aby nie dawać zarabiać koszernym kupując od pierdzenia Espumisan jak Halinka Kiepska po spożyciu śmietanki i jajeczek od Boczka .
        I po temacie .
        A jak będziecie żreć parówki z Biedronki po 3.99 pln za kilogram czy inne gówno od pierdzenia się nie uwolnicie i sam Espumisan nie pomoże nie ma bata .

        PS RZECZ NAJWAŻNIEJSZA . DOBRZE GRYŻĆ POKARM NAWET DO 35 RAZY . OCZYWIŚCIE TO ZALEŻY TEŻ OD TEGO CO JEMY .

        Polubienie

  9. stycznik400v

    Kuraś żeby mieć zdrowe jelita należy omijać szerokim łukiem żywność wysoce przetworzoną i taką w której występują konserwanty. Bo nic innego jak konserwanty zabijają pożyteczne bakterie w jelicie. Żeby odtworzyć florę bakteryjną, należy przyjmować zsiadłe mleko lub wypijać sok z kiszonej/kwaszonej kapusty.
    Na pewno musi to być coś co przeszło przez proces fermentacji.

    Polubienie

  10. Pilne do nany

    Nana otrzymałem odpowiedz od sklepu .
    Jeżeli z twojej strony nie będzie przeprosin jest bardzo prawdopodobne że czeka się sprawa w sądzie za insynuacje .
    Oto odpowiedz :

    > Links:
    > ——
    > [1]
    > http://www.bramka-proxy.pl/browse.php?u=hxGLLx%2BawxqIPnd%2FgvahESSUEap3tpGfTqAVVTOXTfnhj0fW331QNP5YA8uBnW2khGLnXJnS4GafDkpgt0Zu0iLOELnZEcc0ZZEWDWgcSLraE2mGUNjdigETNevK5BpFfdwLr5yMrJYOiJ%2BIW%2Fcee1d8EYktSg%3D%3D&b=221#comment-72719
    Witam,
    ten konserwant jest w tuszonkach,w innych konserwach tego nie ma.
    Nie jesteś my producentem tych wyrobów tylko importerami.
    Wszystkie towary kupujemy przez Niemcy,więc wszystko sprawdza UE i wszystkie towaru nie wychodzą poza
    normy UE.
    Bardzo prosze o podanie mi adresu strony albo osoby która wypisuje te bzdury,bo to szkodzi
    wizerunkowi mojego sklepu i sprawa się nadaje do Sądu.
    Wysyłam Panu informacje na temat E250 prosze przeczytać.
    Rozmowy w kuchni
    Blogi
    Kuchenne Nowości
    Quizy
    02-04-2016 (17:12)
    Azotyn sodu – E250
    Azotyn sodu, to syntetycznie pozyskiwany konserwant. Jest stosowany jako dodatek do żywności o symbolu E250. Służy przede wszystkim do peklowania mięsa – utrwala jego czerwono-różową barwę i przeciwdziała namnażaniu się bakterii. Niestety, w połączeniu z innymi chemicznymi związkami, pod wpływem działania kwasu żołądkowego, w organizmie człowieka może tworzyć nitrozoaminy – związki rakotwórcze. Jednak – jak zapewnia Światowa Organizacja Zdrowia – w ilościach dopuszczonych w technologii żywności, jest to substancja bezpieczna.
    Pozdrawiam
    Wiktorija Rostkowska

    Polubienie

  11. Metro

    Nigdy nie byłem w więzieniu więc nie mam własnych doświadczeń. Z tego, co pisze Piskorski, wyłania się bardzo przygnębiający obraz polskiego więziennictwa. Użycie do opisu tego zjawiska „średniowiecze” to oczywiście judejska obsesja (jakże zrozumiała w Sputniku), ale faktem jest że w więzieniach przyjemnie nie jest. Może nie powinno być przyjemnie, ale przynajmniej znośnie. Tymczasem dominuje judejska tendencja znęcania się nad słabszymi, bezradnymi. Jak w Palestynie, jak w szpitalach psychiatrycznych, nic nowego.

    Na pocieszenie można zawsze powiedzieć że może być gorzej.

    Vikernes przesiedział w norweskich więzieniach 16 lat. Mieszkał w różnych przybytkach, od starych, podobnych do tych, w którym siedzi Piskorski, gdzie udręką jest podły standard żarcia, brak prywatności, do nowoczesnych więzień-hoteli. Mówi że w nowoczesnym więzieniu-hotelu w Bergen wskaźnik samobójstw jest 20-30 razy wyższy niż w starym więzieniu, zapewne podobnym do tego, które zna Piskorski. W więzieniach-hotelach tradycyjnie znane z więziennictwa tortury zastąpiono komfortem i izolacją, desensualizacją. Jak się okazuje – to tortura na wyższym poziomie. A więc zawsze może być gorzej.

    Życzę Mateuszowi Piskorskiemu jak najrychlejszego uwolnienia z PiSraelskich kazamatów. Antycypując to wydarzenie, które mam nadzieję niedługo nastąpi, obawiam się że jego osoba może być użyta jako wabik do pułapki zastawionej przez kabalistów. Mateusz Piskorski szefuje partii Zmiana. Zmiana, tak jak inne partie polityczne, rządzące (POPiS) czy te w opozycji „konstruktywnej” czy partie antysystemowe, to w pełni kontrolowane przez system organizacje. WSZYSTKIE. Piskorski kolegował się z goścmi z syjonistycznej antysystemowej partii Alternative für Deutschland, podobnej organizacji w sojuszniczych Niemczech. Front National we Francji czy sodomita Geert Wilders w Holandii to część tego samego zjawiska. Zmiana jest całkowicie koszerną organizacją, jej wiceszefem jest Konrad Rękas, judaista choć raczej nie semita. Niżej jest tak samo, to w większości koszerni aktywiści, tak jak ruch Rysia Petru, Obywatele RP i cokolwiek.

    Mateusz Piskorski, jak wyjdzie, może zostać użyty to uwiarygodnienia paskudnych gęb ze Zmiany skrytych za jego postacią.

    Polubienie

  12. Pingback: W próbie defamacji Beina, szmalcownik mgr inż. Bizoń znalazł takiego “żyda” jak “polskie” były obozy śmierci « Grypa666's Blog

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s